28-6-2014 – 1/8ste Triathlon van Oud-Gastel – triathlondebuut

FastForwardVandaag stond er 1 van de 3 triatlons van het jaar voor mij op het programma, Oud Gastel 1/8ste triatlon samen met Menno Bennings en een aantal andere TVHW leden.

Dit is mijn 1ste triatlon, in ’92 en ’93 wel eens een triatlon gedaan bij een school maar daarna nooit meer. De afstanden 500m zwemmen, 20km fietsen en 5km lopen en tussendoor de wissels. Streeftijd tussen de 1:10 en 1:15uur.

Om 10:10 de start in de vaart bij Oud Gastel, ruim 120 deelnemers die in het water lagen te krioelen, meppen, douwen, schoolslag en borstcrawl.
Wat een wasmachine is dat, stress,
irritaties en adrenaline komen daar samen, iedereen vecht voor zijn plekje.
Na 10m11s was ik op de kant, 2 min sneller dan mijn verwachting, helaas voor Menno was ik net sneller, overigens boven beidde verwachting. Gauw de bovenkant van m’n swimsuit los en naar beneden, zwemmuts af en in een ton mikken, opletten om je zwembril niet te verliezen.

Zwemmen2 Zwemmen_mennoWe hadden een goede plek in T1 kunnen scoren, helemaal op het eind vlak bij het punt waarop je mocht gaan fietsen. Voordeel, je hoeft niet moeilijk te doen met je fiets langs en over alles en iedereen. Ik was niet echt snel op de wissel, denk een beetje de focus kwijt en wat wazig van de wasmachine. Hier moest alles ook ingepakt worden in een zak zodat de organisatie onze spullen weer naar de sporthal konden brengen. Helm op, bril op, fietsschoenen aan, kon omdat het 10 a 20m lopen was naar fietspunt, in de wisselzones mag je niet fietsen ivm veiligheid.

Het fietsen liep niet direct lekker, had van het zwemmen zware benen en direct wind tegen bij het fietsen, voelde zwaar maar na het opdraaien van de A4 werd het beter snelheden gingen omhoog naar bijna 45 per/uur, daarna zakte het wat af naar net onder en boven de 40 per/uur. Er werd wel door diverse mensen flink gestayerd wat niet de bedoeling was maarja lastig te controleren op de smalle dijkjes voor de jury op de motoren. Richting 2de wissel (T2) wat rustiger aan gedaan tijdens inrijden van het dorp zodat de overgang naar fietsen niet met opkrullende kuitspieren gepaard zou gaan. Schoenen tijdens het fietsen los en uit, misschien toch maar eens oefenen, maar ging best goed.

Ook in T2 hadden we een mooie plek, recht tegenover de bushalte als herkenningspunt en redelijk aan het begin.

LopenSebas1 LopenMenno1Helm af, loopschoenen aan en hop lopen met die handel, geen last van spieren ging eigenlijk wel goed, had alleen geen idee van m’n tempo doordat wat later bleek de GPS uitgeschakeld was van m’n horloge en ik dus geen tijden, snelheid en ook gene hartslag had, voor mij normaal de drive om nog gas te geven of op een bepaald tempo te gaan lopen. Voor m’n gevoel was m’n tempo wat te laag maar ging wel goed, op een gegeven moment wel kramp in mijn zij, daar tot bijna het einde mee gelopen. Op ik denk km 3 het tempo omhoog gegooid, ging best aardig. In het dorp nog wat harder, geeft toch wel extra motivatie de toeschouwers en het idee dat je er bijna bent.

Uiteindelijk over de finish onder mijn snelste streeftijd. 1:08:01, tevreden met dit resultaat. Het was een mooie ervaring, niet het gevoel gehad dat er alles is uitgehaald maarja het was de 1ste. Triatlons komt neer op trainen en tactiek, dat laatste om zo snel mogelijk de wissels van het ene naar het andere onderdeel te kunnen doen. Ook wisselen is te trainen en daarmee kostbare tijd te winnen.

Uiteindelijk een 37ste plek overall en 16de in mijn klasse

Zwemmen : 10:11
T1 : 2:08
Fietsen : 31:28
T2 : 1:06
Lopen : 23: 11
Totaal : 1:08:01

Uitslagen overall
Uitslagen per categorie

Op alle onderdelen is nog winst te behalen, dus trainen voor progressie, de volgende is 6 september triatlon Binnenmaas 1/4de : 1000m zwemmen, 40km fietsen en 10km lopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.